naglowek.jpg
 
Aktualności
Uczniowie Technikum z ZSRCKU w Wojsławicach na stażu w znanych restauracjach w Rzymie
19-09-2014

Uczniowie Technikum z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach w czerwcu i w lipcu zgłębiali sekrety kuchni włoskiej pracując w znanych restauracjach w Rzymie.

 

W czerwcu i w lipcu dwie dziesięcioosobowe grupy uczniów wraz z opiekunami z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach po raz pierwszy uczestniczyły w miesięcznych praktykach w Rzymie. Uczniowie klas drugich i trzecich Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz Technikum w zawodzie Kucharz w ramach projektu „Sekrety kuchni włoskiej” pracowali w znanych rzymskich restauracjach. Koordynatorem i autorem projektu był Piotr Bendkowski.

 

Miesięczny pobyt w Rzymie był dla stażystów wspaniałą okazją do wzbogacenia umiejętności komunikacji w języku włoskim i angielskim. Przed wyjazdem do Rzymu wszyscy uczniowie brali udział w kursach języka włoskiego oraz języka angielskiego zawodowego. Umiejętności językowe, a przede wszystkim komunikacyjne w języku obcym były istotnym elementem projektu i okazały się niezbędne zarówno w codziennej pracy, jak i w czasie wolnym dla wszystkich uczestników stażu.

 

Podczas pobytu w Rzymie uczniowie mieszkali we włoskich rodzinach, gdzie mieli doskonałą możliwość poznania nie tylko stylu życia mieszkańców Italii, ale również zaznajomienia się z ich zwyczajami i tradycjami.

 

Uczestnicy stażu przez cztery tygodnie pracowali w restauracjach, w których obsługiwali klientów, a także zgłębiali tajniki kuchni włoskiej. Mieli okazję przyrządzać potrawy charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej, obfitującej w owoce morza oraz miejscowe warzywa, przyprawy i zioła. Poznali również zasady funkcjonowania włoskich restauracji oraz technologię wytwarzania produktów i potraw lokalnych charakterystycznych dla kuchni włoskiej.

 

Uczniowie z Wojsławic, będąc w Rzymie poznali historię, zabytki oraz bogatą kulturę Wiecznego Miasta. Chętnie brali udział w cotygodniowych wycieczkach, w czasie których zwiedzili m.in. klasztor oraz cmentarz polskich żołnierzy na Monte Cassino, Muzea Watykańskie, Bazylikę Św. Piotra, a także wiele znanych miejsc i zabytków antycznego Rzymu.

 

We wrześniu planowane jest podsumowanie projektu, które odbędzie się w ZSRCKU w Wojsławicach. Podczas tego spotkania wszyscy praktykanci otrzymają certyfikaty, potwierdzające udział w zagranicznych praktykach zawodowych oraz tzw. Certyfikat Europass – Mobilność (Europass Mobility), który służy do potwierdzenia okresów nauki lub szkolenia, w innym kraju europejskim. Certyfikat ten uznawany jest w całej Unii Europejskiej oraz prezentuje w ten sam sposób dla wszystkich krajów europejskich wiedzę i doświadczenie zdobyte w czasie m.in. praktyk czy staży zagranicznych.

 

Szkoła pozyskała środki z Unii Europejskiej na realizację międzynarodowych praktyk w ramach projektu „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo.” Wartość projektu „Sekrety kuchni włoskiej” to niemal 62 000€ czyli ponad 250 000 zł.

 

Praktyki odbyte w Rzymie przez uczniów ZSRCKU w Wojsławicach są szansą dla wielu z nich na zwiększenie ich konkurencyjności na rynkach pracy w Polsce i w Europie oraz możliwości zatrudnienia w wyuczonym zawodzie. Uczestnicy projektu zgodnie twierdzą, że staż w Rzymie był nie tylko okazją do zdobycia cennego doświadczenia zawodowego oraz zapoznania ze specyfiką kuchni włoskiej, ale również przyniósł im wiele satysfakcji.

 

PDF
DRUKUJ
POWRÓT
banerbox3.png
banerbox1.png
banerbox2.png
Bzyliszek lipiec 2014 rok OK wer Cor 9 (2).JPG
baner_250_250.jpg
zajawka.jpg
NOTATNIK POWIATOWY 2015 ost.pdf.01.jpg
Baner na strone kalendarz imprez.jpg
animator sportu.jpg
ZIP-logo-300x263.jpg
baner_right1.png
bez tytułu.JPG
baner_right3.png
Reklama na strone.jpg
zajawka WS.JPG
EDUKACJA.pdf.01.jpg
logo term.jpg
paragrafy.jpg
b2.png
logo wystawa2.JPG
ajax,download,6.jpg
logo_promuje_lodzkie do plakatu.jpg