Uczniowie, nauczyciele i dyrektor z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach bogatsi o doświadczenia, które zdobyli w Hiszpanii
W dniach 03.02.2018 r. do 03.03.2018 r. 19 uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSRCKU w Wojsławicach odbywało staże w profesjonalnych restauracjach w Maladze w Hiszpanii w ramach projektu „Europejskie inspiracje - szansą na rozwój branży żywnościowej” dofinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Razem z uczniami byli również nauczyciele (3 osoby) i dyrektor szkoły, którzy uczestniczyli w zajęciach typu job shadowing.
Wszystkim stażom towarzyszyły działania przygotowujące: warsztaty marketingowe, kurs języka hiszpańskiego, pierwsza pomoc przedmedyczna, bezpieczeństwo za granicą oraz warsztaty kulturowe.
Projekt ma swoje logo oraz maskotkę, które zostały opracowane przez uczestników. W czasie pobytu w Maladze uczniowie mieszkali u rodzin goszczących. W trakcie tygodnia uczestnicy zdobywali nowe kwalifikacje, poznając surowce i receptury potraw typowych dla kuchni hiszpańskiej. Podnosili swoje kwalifikacje językowe w zakresie języka angielskiego i hiszpańskiego. W czasie wolnym od zajęć realizowali program kulturowy. Zwiedzili Malagę, Granadę, Sewillę, poznali typowe przekąski hiszpańskie – tapas podczas wieczoru z tapas i flamenco show.
Na swój wyjazd czeka 26 uczniów w zawodach: technik rolnik, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, którzy odbędą 4- tygodniowy staż w Green Academy Aarhus w Beder w Danii w terminie: 29.04.2018r. – 26.05.2018r. oraz 7 nauczycieli, którzy wyjadą na job shadowing w sierpniu i wrześniu.
Wzrost kompetencji zawodowych uczestników projektu zostanie potwierdzony dokumentami Europass Mobilność oraz ECVET.
Starostwo Powiatowe w Zduńskiej Woli, ul. Złotnickiego 25, 98-220 Zduńska Wola
tel. +48 (43) 823 22 04, +48 (43) 823 29 04, fax. po godz. 16:00 +48 (43) 823 28 73