Uczniowie, nauczyciele i dyrektor z Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach bogatsi o doświadczenia, które zdobyli w Hiszpanii
W dniach 03.02.2018 r. do 03.03.2018 r. 19 uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z ZSRCKU w Wojsławicach odbywało staże w profesjonalnych restauracjach w Maladze w Hiszpanii w ramach projektu „Europejskie inspiracje - szansą na rozwój branży żywnościowej” dofinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. Razem z uczniami byli również nauczyciele (3 osoby) i dyrektor szkoły, którzy uczestniczyli w zajęciach typu job shadowing.
Wszystkim stażom towarzyszyły działania przygotowujące: warsztaty marketingowe, kurs języka hiszpańskiego, pierwsza pomoc przedmedyczna, bezpieczeństwo za granicą oraz warsztaty kulturowe. Projekt ma swoje logo oraz maskotkę, które zostały opracowane przez uczestników.
W czasie pobytu w Maladze uczniowie mieszkali u rodzin goszczących. W trakcie tygodnia uczestnicy zdobywali nowe kwalifikacje, poznając surowce i receptury potraw typowych dla kuchni hiszpańskiej. Podnosili swoje kwalifikacje językowe w zakresie języka angielskiego i hiszpańskiego. W czasie wolnym od zajęć realizowali program kulturowy. Zwiedzili Malagę, Granadę, Sewillę, poznali typowe przekąski hiszpańskie – tapas podczas wieczoru z tapas i flamenco show.
Na swój wyjazd czeka 26 uczniów w zawodach: technik rolnik, technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, którzy odbędą 4- tygodniowy staż w Green Academy Aarhus w Beder w Danii w terminie: 29.04.2018r. – 26.05.2018r. oraz 7 nauczycieli, którzy wyjadą na job shadowing w sierpniu i wrześniu.
Wzrost kompetencji zawodowych uczestników projektu zostanie potwierdzony dokumentami Europass Mobilność oraz ECVET.
Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji zatwierdziła do realizacji ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój projekt „Europejskie inspiracje - szansą na rozwój w branży żywnościowej”.
Realizatorem projektu jest Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach. Skierowany jest do 45 uczniów kierunków: technik rolnictwa, technik mechanizacji rolnictwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz do 13 nauczycieli i 4 osób z kadry zarządzającej. Uczestnicy w ramach mobilności zagranicznych wyjadą do Danii i Hiszpanii. Celem projektu jest podniesienie jakości kształcenia zawodowego oraz wzmocnienie europejskiego wymiaru szkoły.
Wartość finansowa projektu to kwota 638 709,93 zł (wartość w euro 148 313,00). Projekt będzie całościowo finansowany ze środków Unii Europejskiej.
Okres realizacji : 02.10.2017r.do 01.06.2019r.
Informujemy, iż wszystkie informacje dotyczące projektu pn. „Europejskie inspiracje - szansą na rozwój branży żywnościowej” znajdują się na stronie
http://www.zsrcku.pl/asp/pl_start.asp?typ=14&menu=92&strona=1&sub=88